[Week 1, 2] NPTEL Biomedical Nanotechnology Assignment Answers 2023

NPTEL Biomedical Nanotechnology Assignment Answers 2023
Join Our WhatsApp Group Join Now
Join Us On Telegram Join Now

NPTEL Biomedical Nanotechnology Assignment Solutions

NPTEL Biomedical Nanotechnology Week 2 Assignment Answers 2023

2. The tendency of nonpolar substances to aggregate in the aqueous solution and exclude water molecules

  • Metal Ligand Interaction
  • Hydrophobic Interaction
  • Hydrophilic Interaction
  • Van der Waals Interaction
Answer :- b

2. Name a physical technique used to determine the thermodynamic parameters of interactions in a solution

  • TEM
  • SPR
  • ITC
  • FE-SEM
Answer :- c

3. Molecular model of lipid like peptides: A6D can be read as

  • peptides have 6 hydrophobic alanine residues from the N-terminus followed by negatively charged aspartic acid residue
  • peptides have 6 hydrophobic arginine residues from the N-terminus followed by negatively charged aspartic acid residue
  • peptides have 6 hydrophobic alanine residues from the N-terminus followed by positively charged D-lysine residue
  • peptides have 6 hydrophobic arginine residues from the N-terminus followed by positively charged D-lysine residue

All Answers are locked.

All Answers are uploaded but locked by owner.
Sign Up & Buy our Plans or Login to unlock these Answers.

Course NameBiomedical Nanotechnology
CategoryNPTEL Assignment Answer
Home Click Here
Join Us on TelegramClick Here

NPTEL Biomedical Nanotechnology Week 1 Assignment Answers 2023

1. How many gold atoms lined up in a row would fit in a one nanometer space? (assuming a covalent radius of 0.144nm each)

  • None; an oxygen atom is bigger than 1 nm
  • Three and a half
  • Seven
  • Seventy
Answer :- b

2. Nanomaterials are not only human-made materials; can you remember some examples of “non-intentionally made” nanomaterials, i.e. a nanomaterial that you can find in nature?

  • Gold nanoparticles
  • Viruses
  • Nano-transistor
  • A bacteria
Answer :- b

3. Which of the following organism give rise to the idea of a ‘smart window’?

  • Spider
  • Butterfly
  • Skeleton flower
  • Moth
Answer :- d

4. Scientists have developed nanostructured pillars (without any dopant) based on the wing pattern of insects. When they incubated motile bacterial cells with these structures, they exhibited a bactericidal effect. Which of the following is the appropriate reason for the bactericidal effects of nanostructures?

  • Chemical degradation of the bacterial cells
  • Physical damage to bacterial cells
  • Biochemical reactions on the cell surface when it comes in contact with patterns
  • Molecular changes in proteomic level when cells come in contact with patterns
Answer :- b

5. Materials and setup required for silver nanoparticles synthesis by laser ablation methods:

  • Silver nitrate, Nd YAG laser, mirror, concave lens, ultra-pure water, CTAB
  • Silver nitrate, Nd YAG laser, mirror, ultra-pure water, x-y-z stage, LiAlH4
  • Silver slice, Nd YAG laser, mirror, convex lens, ultra-pure water, x-y-z stage
  • Silver slice, Nd YAG laser, mirror, concave lens, ultra-pure water, x-y-z stage
Answer :- d

6. Surface plasmon resonance is caused by, and the event is exclusive to, respectively-

  • Incoherent oscillation of conduction band electrons by incident light and Metal nanoparticles.
  • Coherent oscillation of conduction band electrons by incident light and Polymeric nanoparticles
  • Incoherent oscillation of conduction band electrons by incident light and Polymeric nanoparticles
  • Coherent oscillation of conduction band electrons by incident light and Metal nanoparticles
Answer :- d

7. Biosynthesis of Cadmium sulphide nanocrystals done by

  • Candida glabrata
  • Schizosaccharomyces pombe
  • Verticillium
  • Both Candida glabrata and Schizosaccharomyces pombe
Answer :- d

8. A student incubated viral capsid in phosphate buffer (pH 9) during the nanoparticle synthesis. He observed the size of the capsid before and after incubation using dynamic light scattering. What will be his observation?

  • 10% increase of viral dimension
  • 10% decrease of viral dimension
  • 50% increase of viral dimension
  • 50% decrease of viral dimension
Answer :- b

9. What overall charge does the particle acquire in a particular medium called?

  • Spectroscopy
  • Zeta potential
  • Potentiometric
  • Electrical conductivity
Answer :- b

10. Assertion(A): The AFM measures the force of attraction between a probe and sample surface.

  • Reason(R): Works only on the conducting samples
  • Both Assertion and reason are correct
  • Only Assertion is correct
  • Both assertion and reason are incorrect
  • Only reason is correct
Answer :- b
Course NameBiomedical Nanotechnology
CategoryNPTEL Assignment Answer
Home Click Here
Join Us on TelegramClick Here

2 thoughts on “[Week 1, 2] NPTEL Biomedical Nanotechnology Assignment Answers 2023”

  1. Pingback: NPTEL Biomedical Nanotechnology Week 2 Assignment Answers 2023 » UNIQUE JANKARI

  2. Pingback: NPTEL Biomedical Nanotechnology Week 2 Assignment Answers 2023 - DBC Itanagar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top